Οία


Η Οία, ο πρώτος οικισμός που χαρακτηρίστηκε διατηρητέος (1976), είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πλέον φωτογραφισμένους τόπους της Ελλάδας. Το ηλιοβασίλεμά της έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άπειρους καλλιτέχνες, ενώ τα σοκάκια της λειτουργούν σαν μαγνήτες που σας καλούν να χαθείτε στα καλά κρυμμένα μυστικά τους. Η Οία, που απέχει περίπου 40 λεπτά οδικώς από τα Φηρά, θα σας μαγέψει, επειδή είναι πραγματικά ακαταμάχητη. Ο κεντρικός δρόμος τη χωρίζει σε δύο περιοχές: η μια, προς την καλντέρα, διαθέτει εντυπωσιακά υπόσκαφα κτίσματα, η άλλη στολίζεται από καπετανόσπιτα.

Μην ξαφνιαστείτε από τους άπειρους τρούλους που εμφανίζονται σε κάθε γωνιά, μιας και στην Οία υπάρχουν περισσότερες από 60 εκκλησίες. Στο άκρο του οικισμού βρίσκεται το Κάστρο, με τα κομμάτια που έχουν διατηρηθεί να προσφέρουν μοναδική θέα, αλλά κι ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν.

Η ποιότητα είναι συνώνυμο της περιοχής, που αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη Σαντορίνη. Τα εστιατόρια και τα café bars της Οίας θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα, ενώ οι ελάχιστες προτάσεις για shopping (πέραν των τουριστικών επιχειρήσεων) θα σας βάλουν σε καταναλωτικό πειρασμό.

Μην παραλείψετε να κατεβείτε τα 214 σκαλιά που χωρίζουν την Οία από το γραφικό Αμμούδι, όπου θα απολαύσετε εγγυημένα φρέσκα ψάρια. Επίσης, στην Οία βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο (τηλ. +30 22860 71156), που αξίζει την επίσκεψή σας.